Reportage: Gårdsbacka – Finlands nästa Rinkeby?

Idag, den 2 april, äger riksdagsvalet i Finland rum, ett val som det finns goda skäl för oss svenskar att titta närmare på. Ofta talas det om en ödesgemenskap mellan Finland och Sverige. Bakom det vackra ordet finns dock en betydligt mer komplicerad verklighet. Med begrepp som ”den svenska vägen” varnar finska politiker för att göra samma misstag som Sverige i invandringspolitiken. Hur går det ihop? Är Finlands öde i själva verket att gå den svenska vägen? I detta reportage tar Alternativ för Sveriges partiledare Gustav Kasselstrand med läsaren på en personlig resa till Helsingfors – och till stadsdelen Gårdsbacka, som kan bli Finlands första Rinkeby.

”Moské, affärer, halalmat. Allt vi behöver finns här, i östra Helsingfors”, förklarar en somalier.

I området finns en knapp majoritet finnar, många av dem med sociala problem. ”Jag kom precis ut ur fängelset. Jag står utanför samhället”, säger en finsk man i 40-årsåldern som undrar vad vi gör där. ”Det här är nog det område med värst problem”, säger han.

Tom Packalén, tidigare poliskommissarie och numera riksdagsledamot för Sannfinländarna, finns på plats för att kampanja inför riksdagsvalet. ”No go-zoner är fortfarande långt borta i Finland, men om vi inte stoppar utvecklingen nu så kommer vi att få samma situation som i Sverige”, varnar han. Han tror samtidigt att Sannfinländarna kommer att bli största parti i valet.

➡️ Läs reportaget i textform: https://www.nyatider.nu/den-svenska-vagen-finlands-ode/

➡️ Stöd Nya Tider genom att teckna en gratis provprenumeration: https://www.nyatider.nu/testa-3-nummer-gratis/