Frihetsfientlig polis agerar mot demonstranter på Sveriges nationaldag

På Sveriges nationaldag den sjätte juni 2021 samlades människor i Berzeli park i centrala Stockholm för att manifestera kärlek till frihet och sanning samt fira landets nationaldag. Genom Stockholms gator slingrade sig demonstrationståget utan polisiära avbrott innan det till slut nådde slutmålet Gärdet, där det hölls tal och sjöngs sånger. I samband med att musikproducenten och frihetsaktivisten Christoffer Lundquist höll ett tal riktat till de poliser som fanns på plats med uppmaningen att inte lyda order ifall ordern är moraliskt felaktig, så inledde polisen sitt arbete med att avlägsna människor med hänvisning till Covid-19 lagen.

Åskådare reagerade på att det var många äldre som fördes bort och även barnfamiljer som satt i gräset och njöt av det vackra vädret och firade nationaldagen tillsammans motades bort av poliser iklädda svarta skyddsmasker över ansiktet. När folksamlingen hade upplösts samlades en grupp människor för samvaro vid en fotbollsplan på Gärdet en bit bort från demonstrationstågets samlingsplats. Samvaron blev dock kortvarig då nationaldagsfirandet avbröts av åtta piketbilar som rullades ut på gräset där fotbollsmatchen ägde rum och flera människor kördes bort från plats av polismyndigheten.

Enligt polisens presstalesperson Anna Westberg krävs någon form av opinionsyttring för att en folksamling ska kunna klassas som en allmän sammankomst. Det är oklart på vilket grunder som polisen bedömde den avbrutna fotbollsmatchen som en opinionsyttring.

Musik:

Vi är fria:
Text och musik: Christoffer Lundquist

Du gamla Du Fria:
Text: R. Dybeck, framförd av Ultima Thule, The Early Years 1984-87