”Estonia var ett massmord” – trots uppgifter om sprängladdningar: KU häver inte åtalsimmunitet

Efter att flera vittnesmål kommit om militära transporter på den civila färjan M/S Estonia, har
dykare tillskansat sig material från skrovet av fartyget. Material som Meyervarvet använt sig av för att hävda sin oskuld i orsaken till båtens förlisning. Frågetecken finns kring de sonarbilder som gjordes som konstaterade ett föremål i storleken av bogvisiret, som skulle ligga alldeles intill det förlista fartyget på botten. Hur visste Carl Bildt redan timmar efter att förlisningen ägt rum, att det var bogvisiret som lossnat och orsakat förlisningen? Varför kastades bevismaterial överbord tillbaks i havet? Statens ansvarige utredare jurist Johan Hirschfeldt erkänner i en artikel av Expressen att han medvetet förstört bevismaterial kring Estonia.

Nya Tider intervjuar röjdykare Håkan Bergmark, militärt utbildad inom sprängteknik som var med och dök vid vraket bara några dagar efter förlisningen och som med sin kollega redan då kunde konstatera ett spränghål i skrovet.

Även Henning Witte, juridiskt ombud för Estoniakatastrofens offer och författare till boken M/S Estonia sänktes, medverkar i intervjun och berättar bland annat om de laboratoriesvar som inkommit på metallföremål från skrovet som undersökts av laboratorier runtom i världen, och som anser att Estonia var ett massmord.

Vid tidpunkt för intervju hade konstitutionsutskottet ännu inte meddelat att man inte kommer att häva åtalsimmuniteten för de inblandade statsråden.