COOP under hackerattack – bristande betalningsinfrastruktur hotar livsmedelsförsäljning

Under helgen utsattes det amerikanska betalningsföretaget Kaseya som flera svenska handlare använder sig av, för en hackerattack med följd att matvarubutiken COOP tvingades att stänga ned sin verksamhet i över 800 butiker. Vi talar med COOP:s presstjänst som meddelar att man för fullt arbetar på att lösa situationen. På eftermiddagen den 6 juli meddelade COOP att det åter går att handla, men avbrottet föranleder en rad frågor.
Anders Sydborg är opinionsbildare, entreprenör och politisk aktivist som länge förespråkat ett ökat användande av kontanter. Han är inte förvånad över det som har hänt då han länge har varnat för faran med ett kontantlöst samhälle. Han menar att svenska folkets allt mindre bruk av det lagliga betalningsmedlet är en oroväckande samhällsutveckling som gör Sverige mer sårbart för skadliga påverkansoperationer.